Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 17 juli 2018

In memoriam

Verdrietig las ik het overlijdensbericht van Rinus Franken. Voor de oudere leden onder ons een naam die voor altijd verbonden blijft met D66. Al in de zestiger jaren gemeenteraadslid voor D66 hielp hij in 1976 de partij, na de magere jaren, weer op te bouwen . Ik ontmoette hem in die periode in de Zuivelstraat, waar we reclame maakten voor de partij. Samen bouwden we verder aan de heroprichting van D66 Bergen op Zoom. We hadden nog vijf leden en hun enthousiasme was grenzeloos.  De partij kreeg weer body, nam deel aan de verkiezingen en werd in 1978 beloond met de terugkeer in de Gemeenteraad van Bergen op Zoom. Rinus nam die zetel in en de anderen beloofden hem te steunen in zijn werk. Was ook nodig, de raad kende in die tijd nog de “commissie gemeentewerken”. Een commissie die we altijd de “commissie moertjes en schroefjes” noemden en eindeloos veel tijd in beslag nam net als de gemeenteraadsvergadering die ook vaak uitliep tot 2.00 uur. Rinus had, naast zijn werk voor de politiek, ook nog een baan als vertegenwoordiger. Hij reisde door heel Nederland en de combinatie raad/ werk brak hem toch op.

Het raadswerk had hij weliswaar uit handen gegeven maar Rinus bleef maatschappelijk heel betrokken. Naast D66 was hij ook actief bij de Stichting Bezichtiging Monumenten. Voor hem was het een eer om mensen rond te leiden door de Synagoge en de historie van de Joodse families in BOZ te vertellen. “Het mocht nooit vergeten worden”. De naamgeving van het plein naast de Synagoge, het Mozes de Hes plein, was ook door hem aangedragen.

De laatste jaren had hij het moeilijk. Ondanks zijn trotse mededeling dat hij de mercedes onder de scootmobielen had genoot hij er niet van. Hij was klaar met zijn leven. Zondag 15 juli is Rinus Franken overleden.

Margret Vreedenburgh

Fotocredit: Tonny Presser
https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/mozes-de-hesplein~af889e36/